Czego potrzebujesz? Na spód: 30 g oleju kokosowego 50 g masła orzechowego 50 g jogurtu naturalnego 40 g mąki kokosowej 20 g izolatu białka serwatkowego słony karmel Na karmel: 100 g daktyli 25 g masła orzechowego 15 g izolatu biała serwatkowego o smaku słony karmel szczypta soli 30 g orzeszków ziemnych Polewa: 70 g czekolady min 74% kakao 10 g [...]
Odżywka białkowa jest wygodnym uzupełnieniem białka w diecie i jest bardzo pomocna w sytuacji, kiedy nie jesteśmy w stanie pozyskać go w odpowiedniej ilości z pożywienia. Weganie i wegetarianie mają nieco ograniczone możliwości w tej kwestii, ponieważ najwięcej białka znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście, da się mądrze [...]
[...] korzyściami zdrowotnymi. Regularna konsumpcja migdałów może sprzyjać właściwemu poziomowi cukru we krwi. Mają niską zawartość węglowodanów, ale są bogate w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik, co czyni je idealnym wyborem dla osób z cukrzycą. Są też niezwykle bogate w magnez, a to minerał, którego wielu ludziom brakuje. Niski poziom magnezu może [...]
VEGANMEAL Oriental to gotowe danie dedykowane weganom i wegetarianom, ale nie tylko. Na pierwszy rzut po otwarciu widzimy kaszę, ciecierzycę i kawałki warzyw. Po szybkim podgrzaniu (w mikrofali lub na patelni) otrzymujemy aromatyczną potrawę. Danie w niczym nie przypomina niektórych sklepowych gotowców, które często pachną sztucznie i nie [...]
Veganmeal Italian to propozycja dla wszystkich fanów włoskiej kuchni. Połączenie makaronu z ciecierzycą, oliwkami, suszonym pomidorem i pestkami dyni to strzał w dziesiątkę. Danie jest chrupiące, niezwykle aromatyczne i sycące. Porcja 140 g zawiera 333 kcal i aż 10 g białka. Ma też dobrą porcję tłuszczu (17 g w porcji), ale są to zdrowe tłuszcze [...]
Kuchnia tajska charakteryzuje się bogactwem smaków i kolorów. Wyraziste przyprawy, często pikantne, ale z dodatkiem słodkiej nuty to wspólny mianownik wielu potraw. W kuchni tajskiej bardzo często pojawia się kokos w różnych formach, a także kolendra, trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, imbir i wiele innych roślinnych dodatków. To sprawia, że [...]
Czego potrzebujemy 30 g mąki ryżowej 60 g mąki gryczanej 3 jajka 60 g kakao 120 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 60 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i wystudzonego 80 g mleka kokosowego - płynnego 40 g pokruszonej gorzkiej czekolady Jak wykonać Jajka miksujemy z olejem kokosowym. Dodajemy pozostałe składniki i [...]
[...] brakuje w diecie wegan i brak substancji konserwujących. Czy wartości odżywcze są takie same jak w klasycznym serze? Otóż nie. Tradycyjny ser to przede wszystkim tłuszcz i białko. W tym przypadku nie ma ani grama białka. Jest duża ilość tłuszczu i trochę węglowodanów. Plastry roślinne mają też nieco niższą kaloryczność niż zwykły ser żółty. W [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Składniki: 500g mięsa z nogi kaczki 25g suszonej żurawiny 25g jabłka 25g cebuli sól, pieprz, słodka papryka, majeranek Sposób przygotowania: Mięso zmielić. Jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso dokładnie wymieszać z jabłkiem, cebulą i przyprawami. Wilgotnymi dłońmi uformować 5 okrągłych kotletów - burgerów. Smażyć z dwóch stron na patelni [...]
Porównano wpływ różnych napojów węglowodanowo-białkowych podczas regeneracji po intensywnych, godzinnych interwałach. Od razu po wysiłku i 120 minut od jego zakończenia, 12 zawodników otrzymało jeden z trzech napojów o podobnej kaloryczności (285-300 kcal): tylko węglowodany 75 g (glukoza + maltodekstryny), węglowodany 45 g + proteiny 25 g + 0,5 g [...]
[...] i dość małą ilość soli. Nie znajdziemy tutaj żadnych sztucznych dodatków, ulepszaczy smaku czy zapachu. To zdecydowanie duży plus tego dania. Skład Woda, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna), olej rzepakowy, papryka suszona, kolendra, kmin rzymski, czosnek suszony, papryka chili suszona, kurkuma, koper włoski, [...]
[...] się, żeby znaleźć jakieś zalety, można wspomnieć, że mają dość zwartą konsystencję, nie rozpadają i są jednolite. Na tym jednak koniec zalet. Skład Woda, olej rzepakowy, białko sojowe 8,5%, substancje zagęszczające: przetworzone wodorosty morskie z gatunku Euchema, konjac; aromaty, warzywa suszone (cebula, czosnek), emulgator: metyloceluloza; [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
[...] zielonego groszku z dodatkiem ogórka i natki. Groszek jest świetną bazą do różnych dań m.in. ze względu na swój kolor. Dzięki niemu potrawy są nie tylko smaczne i bogatsze w białko, ale także smakowicie zielone. Taka też jest ta pasta. Soczyście zielona, bardzo zachęcająca. A czy skład też jest zachęcający? Producent Well Well chwali się na [...]
Czego potrzebujemy: 1 jajko 200 ml wody gazowanej 150 ml mleka 2% tłuszczu szczypta soli 10 g oleju kokosowego 150 g mąki ryżowej z Quamtrax 100 g jogurtu naturalnego 20 g ulubionego białka Jak wykonać: Do miski wbijam jajko, wlewamy wodę i mleko. Dodajemy mąkę, olej i sól. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Polewę [...]
[...] Kotlety mają dość sporo tłuszczu, ale klasyczne kotlety mielone np. z łopatki wieprzowej mają go tyle samo, więc nie powinno to nikogo dziwić. Skład Woda, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna), olej rzepakowy, mąka słonecznikowa odtłuszczona, cebula suszona (2,6%), łupina nasienna babki jajowatej, ekstrakt przypraw, [...]
Zimą świetnie się sprawdzają dania rozgrzewające, czyli zupy, gulasze, tzw. dania jednogarnkowe. Fasolkę z tofu w sosie pomidorowym z Go Vege śmiało można zaliczyć do jednego z takich dań.
Czego potrzebujemy: 50 g daktyli 25 g płatków owsianych 25 g mąki owsianej 10 g wiórków kokosowych 10 g kakao 700 g truskawek 80 g białko WPC Delicious - ja użyłam o smaku sernik/truskawka 200 g jogurtu naturalnego 30 g żelatyny Jak wykonać: Daktyle siekamy, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na około 15 minut. Odlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy [...]